Csapody Kör logo

Virágzik az isztriai fehér vadrózsa

Szerző: Szlamka József, megjelent: 2019 május 01., utolsó módosítás:
1998 augusztus végén Horvátországban, az Isztrián nyaraltunk a Kvarner-öböl partján fekvő Lovranban. Egyik nap felmentünk az Učka-hegység legmagasabb csúcsára, a Vojak-ra (1401 m). A hegység látnivalóiról és a gyönyörű kilátásról rengeteg jó leírás és kép található Internet-szerte. Növénybarátként számos érdekes és szép növénnyel is találkozhatunk, ezek közül mutatok most be egyet.

Egy alacsony növésű, 40-50 cm magasságú vadrózsáról van szó. Föld alatti tarackokkal terjedve kis csoportokat alkot. Leveleinek van egy enyhe szürkés, kékes tónusa. Augusztus végi ottjártunkkor nem volt rajta virág. Egy kis hajtást sikerült hazahozni és megtelepíteni a kertben. Néhány év alatt megerősödött, és minden májusban megörvendeztet gyönyörű fehér virágaival.

Frissítő eső után

Egy kép az eredeti élőhelyéről:
A kilátóhoz vezető gerinc nyugati oldalának meredek lejtőjén találkoztam a rózsával. (A kép forrása: TripAdvisor: Učka Nature Park, Istria)

Előző évi termések

További képek:
https://www.flickr.com/photos/szlajozs/albums/72157706384199201

Ha valaki megpróbálná meghatározni,  jó kiindulási alap lehet Dégen Árpád Flora Velebitica című műve. A könyv német nyelvű, a fajleírások pedig latin nyelvűek. A Rosa nemzetség fejezete a fajleírásokkal 25 oldal! Az eredetileg 1936 és 1938 között megjelent 4 kötetes munka digitalizált formában megtalálható a "REAL-EOD"-ban, az MTA KIK digitalizált könyveket tartalmazó gyűjteményében: Degen, Árpád (1936-38) Flora Velebitica (I-IV), Magyar Tudományos Akadémia, Budapest. A Rosa nemzetség fajainak leírásai a 2. kötetben találhatók (243-267. old.). Mivel a teljes 2. kötet mérete 401 MB, az érdeklődők számára kimásoltam a Rosa nemzetség fejezetét, amely innen letölthető:
Degen_Arpad_Flora_Velebitica_MTA_Konyvek_NovtQu129_2_000890567_pages_243-267.pdf

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép. Rosa sempervirens-nek egy formája lenne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem valószínű, hogy R. sempervirens. Lombhullató, és az élőhely növényzete is inkább hegyvidéki, mint mediterrán.

      Törlés
  2. A levelei, virágzata, sűrű, vékony tüskéi és föld alatti szórványos tarackjai alapján a Rosa spinosissima-hoz közel álló taxon. Majd a teljesen érett terméseit is meg kell vizsgálni a meghatározáshoz.
    Üdv, Kazinczy Laci

    VálaszTörlés
  3. ... és a hernyó? - amint látom kedveli...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fotózás közben észre se vettem, csak most láttam meg, hosszas keresés után.

      Törlés