Csapody Kör logo

Fotók a kertből - 2021

Szerző: Kovács Pál, megjelent: 2022 január 21., utolsó módosítás:

 Kedves Csapodysok!

Mivel a Covid miatt továbbra sem tudunk személyesen találkozni, így arra gondoltam, hogy így, blog formájában szeretnék bemutatni néhány olyan fényképet, amit az elmúlt 2021-es év során, a kertünkben található növényekről készítettem. A fotók egy részét már az év folyamán bemutattam, de talán nem gond, hogy ebben a téli időben ismét megnézzük őket.

A képeket ezúttal időrendi sorrendben mutatom be, így virtuálisan végig tekinthetünk azon, miként váltják egymást a virágzó növények a vegetációs időszakban.


2021.03.14.

Az első bemutatásra kerülő növényem a Draba hispanica (spanyol daravirág).  Ez a növény Spanyolországban, illetve néhány afrikai országban (Algéria, Marokkó és Tunézia) őshonos. Akik voltak már nálunk, azok tudják, hogy mindenkit próbálok rábeszélni erre a virágra, ugyanis szerintem a daravirágok között ez a legszebb és leghálásabb faj. Mind a teleinket, mind a száraz, forró nyarakat jól viseli, virágzás után sem igazán esik szét a párnája, illetve magról spontán is jól szaporodik.


A következő képen a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) látható. Közép-Európában honos (Többek között Magyarország, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia, stb). Hazánkban védett növény. (Hozzánk kb. 40 évvel ezelőtt került.) Az utóbbi években többször át kellett ültetnünk, így sokáig nem is virágzott. A tavalyi évben újra hozott két virágszálat.



Szintén március közepén fotóztam a fenti hunyor testvérét a Helleborus foetidust (büdös, vagy télizöld hunyor). Ez a növény Nyugat-Európában honos. Nálam 2-3 éves növény, de magról rendszeresen szaporítja magát.



Az elsőként megjelenő virágok közé tartozik az alábbi rózsaszín virágú májvirág is. Ez a növény azért is kedves a számomra, mivel még Körösi Gyulától kaptam.  



2021.04.01.
A következő képen egy tyúktaréj (Gagea sp.) látható. Ez az apró egyszikű növényke a liliommal tartozik egy családba és hazánkban is honos. Nagy előnye, hogy virágzás után a levelei eléggé "visszafogottak" maradnak és nem akarják az egész sziklakertet elfoglalni, úgy mint ahogy azt a gyöngyike, vagy az ernyős sárma teszi.



2021.04.03.
Az alábbi fotón a rövid életű Townsendia hookeri (aprómargitvirág) látható. Ez a virág az USA középső részétől, egészen Alaszkáig honos. Igen alacsony (kb 5 cm-es), de virágai az apró termetéhez képest igen látványosak. Sajnos csak friss magokkal szaporítható, így törekedni kell arra, hogy az érett magokat még az előtt begyűjtse az ember, mielőtt a szél szétrepíti őket. Az így begyűjtött magokat néhány hét pihentetés után el kell vetni. Az egyéves mag már sokat veszít a csírázóképességéből. 



A következő felvétel a Nyugat-Alpokban honos fehérfogú kankalint (Primula marginata) mutatja be. Annak ellenére, hogy magashegységi faj, nálunk is viszonylag jól megtartható, igaz védettebb körülmények között. Én is cserépben, nyári árnyékolás mellett nevelem. Sajnos sohasem tapasztaltam, hogy spontán szaporodott volna. 



2021.04.11.
Az alábbi fotón a Tetraneuris torreyana (Hymenoxys torreyana) látható. A növény az USA alábbi államaiban honos: Colorado, Montana, Utah, Wyoming. Sajnos magot nem tudtam róla fogni, így még nem sikerült szaporítani. (A cserépben "vendégként" egy bimbós törpe sulyoktáska is látható.)



Ismét egy aprómargitvirág (Townsendia minima), ami az USA Utah államában honos. Alig pár centiméter magas. Rövid életű évelő, amit rendszeres magvetéssel tudunk fenntartani. 



2021.04.12.
Sziklakerti részlet, 2021 április 12.-i fényképen.  Középen a virágzás elején lévő boroszlán (Daphne)



Egy nem túl gyakori hagymás dísznövény az Allium paradoxum (különös hagyma). Eredeti élőhelye Irán, Türkmenisztán és a Kaukázus. Virágzás után nem sokkal teljesen visszahúzódik, így sziklakertbe is jó választás lehet. 



A következő két képen törpe boroszlánok (Daphne) láthatóak. Mindkettő egy-egy kertészeti változat. Jellemzőjük, hogy örökzöldek és illatos virágokat hoznak. A botanikai fajok esetében gyakran megfigyelhető, hogy magról spontán szaporodnak, de ezek a változatok nálam még nem hoztak termést.




2021.04.21.
Az aranykankalin (Vitaliana primuliflora, Androsace vitaliana) az Alpokban honos magashegyi virág. Ezt a növényt néha a hazai faiskolákban is meg tudjuk venni. Sajnos nem biztos, hogy hosszú távon sikerül megtartani.  



Az egyik kedvenc kankalinomat, a hazánkban is honos tavaszi kankalinnak (Primula veris) egy színváltozatát mutatja a következő kép (Primula veris rubriflora). Magról ugyan jól szaporítja magát ez a növény, de az utódoknak csak egy kisebb része örökli ezt a szép pirosas színt. Ez főleg akkor igaz, ha van a közelben a sárga virágú alapfajból is. Annak érdekében, hogy ne tűnjön el ez a változat, az utódok közül érdemes kigyomlálni a kevésbé színes egyedeket. 



Egy igazán látványos különlegesség a Degenia velebitica (Degen viola). Mint a neve is mutatja a horvátországi Velebit hegységben őshonos. (A magyar Degen Árpád írta le ezt a fajt.) Sajnos nem túl hosszú életű, de rendszeresen hoz magot, így egy kis odafigyeléssel sokáig fent lehet tartani a kertben. Többször spontán keléseket is lehet találni a kertben, vagy a cserepekben. 



Szintén április végi a fénykép az alábbi kaukázusi kökörcsinről (Pulsatilla albana). Jóval kisebb, "szerényebb" megjelenésű, mint a hazai kökörcsinek. Őshazája Irán és a Kaukázus. Sajnos csak ritkán és csekély mennyiségben hoz termést, így nem könnyű szaporítani.



2021.04.24.
Következő bemutatott faj az Erigeron vagus (küllőrojt, seprence). Ez az apró, alig néhány centiméter magas növényke az USA nyugati részén honos. Sajnos ez sem hosszú életű, így törekedni kell arra, hogy friss magvetésekkel folyamatosan fenntartsuk az állományt. 



2021.04.27.
Az alábbi képen jó eséllyel a lisztes kankalin (Primula farinosa), esetleg valamelyik közeli rokona látható. A lefotózott növény spontán magkelésből, lényegében gyomként kelt ki az egyik kerti lépcső tövében. Maga a tő nem hosszú életű, de mivel magról jól szaporítja magát, így őt is meg lehet tartani hosszabb távon is a kertben. 



2021.05.09.
Az alpesi sziklakerteknek mindég látványos színfoltját adják a tárnicsok. Az itt bemutatott szártalan tárnics (Gentiana acaulis) sajnos attól érzékenyebb növény, hogy ki merjem ültetni a mi napos, homokos sziklakertünkbe, így védettebb körülmények között, cserépben tartom. Az európai magashegységekben lényegében mindenhol megtalálható. 



Számomra az egyik legszebb sziklakerti küllőrojt az Erigeron chrysopsidis. Magassága kb. 6-10 cm. Eredeti élőhelye az USA nyugati államaiban van. Sokszor próbáltam magvetéssel szaporítani, de sohasem jártam sikerrel. Mire kiderült számomra, hogy nálunk csak dugványozással szaporítható, addigra sajnos elpusztult az anyatövem. Az idén sikerült egy új fiatal tövet vennem, így talán a jövőben majd sikeresebb leszek.  



Alább egy érdekes kőtörőfű a Saxifraga longifolia látható. Ez a növény Franciaországban, Spanyolországban és Marokkóban honos. Sziklakertben tartva sem magról, sem sarjakról nem szaporodik, így virágzás után el is pusztul a tő.  



Egy hibrid pázsitszegfű (Armeria) látható a következő képen. A növény olyan helyre lett kiültetve, ahol csak ritkán tudok locsolni. Magát az ültetést úgy oldottam meg, hogy a föld tetejét agroszövettel takartam le és az ebbe vágott lyukba ültettem be a növényt. Az agroszövetet 6-8 cm mosott murvával takartam be. Ez a megoldás nagyban növeli a nálunk lévő homoktalaj vízmegtartó képességét. A viszonylag vastag murva réteg ellenére gyakran tapasztaltam, hogy az elszórt magokból életképes magoncok fejlődtek. Ennek az ültetési módnak a hátránya, hogy csak közel vízszintes területen használható, mivel nagy lejtés esetén az agroszövetről valószínűleg hamarabb lefolyik a víz, mintsem keresztül szivárog rajta.



A következő fotó az Észak-Amerikában honos Dryas drummondii-t (észak-amerikai magcsákó) mutatja be. Az Európa és Ázsia hegyvidékein gyakori, fehér virágú havasi magcsákó rokona. Friss magvetéssel jól szaporítható. A repítőszőrös magvakkal teli hajtásai is jól díszítenek. 



A párnás homokhúr (Arenaria alfacarensis, korábban Arenaria lithops) az egyik legszebb párnás sziklakerti évelő. Annak ellenére, hogy Spanyolországban honos, a mi éghajlatunkat is jól viseli. Igen lassan növekszik.



A következő képen a kövirózsák május eleji habitusa látszik. Talán ilyenkor mutatják a legszebb formájukat. Sajnos több faj sem tudta elviselni a perzselő nyári napsütést és augusztusra elpusztult.



2021.05.15.
Számomra az egyik leglátványosabb kristályvirág faj a Delosperma nubigena. Eredeti élőhelye Lesotho. Sajnos évente csak egyszer hozza a virágait. Ennek ellensúlyozására talán a leginkább télálló faj. Az előtérben látható lilás virágok az Erinus alpinus (hegyi balzsamvirág) illetve elől balra a Thymus doerfleri (albán kakukkfű) látható.



Az alábbi kertrészleten a Vella spinosa (szúrós spanyol-töviscserje) látható. Mint ahogy a neve is mutatja ez egy nagyon szúrós cserje, ami remekül bírj a szárazságot. Az előtérben egy rózsaszín virágú és jó télállósággal bíró kristályvirág. Jobb alsó sarokban egy talajtakarónak is beváló varjúháj látható.



Manapság egyre nagyobb a mongolkörózsák (mongol kövirózsák) divatja. Az alábbi kép ezekből mutat be néhányat.



A következő fotón a csinos bálványvirág (Dodecatheon pulchellum) látható. Sajnos már csak a virágzás végét örökítettem meg. Érdekessége, hogy virágzást követően teljesen visszahúzódik. Vegetatív állapotában rendszeres locsolást igényel, de visszahúzódva már jól viseli a szárazságot. Észak-Amerika nyugati részén őshonos Mexikótól Alaszkáig.



A cifra (füles) kankalin (Primula auricula) elsősorban kora tavasszal hozza a virágait, de néha a nyári hónapokban is megjelenik egy-egy virág. Európa nagyobb részén honos növény. Nem gyakori, de az elszórt magokból spontán is képes magát szaporítani.




2021.05.22-24.
A mediterrán vidékről származó, fehér virágú, örökzöld Daphne oleoides (balkáni boroszlán) kb. egy hónappal később virágzik a nálam lévő rózsaszín virágú fajokhoz képest. Ennek is rendkívül illatosak a virágai (közelről már túlzottan is). Magról nagyon lelkesen szaporítja önmagagát. Sajnos már a fiatal magoncok is igen hosszú gyökeret nevelnek, így az átültetésük gyakran nem jár sikerrel. 



A Clematis integrifolia (réti iszalag) annyiban különbözik a legtöbb iszalagtól, hogy nem fut fel más növényekre, így sziklakertbe is nyugodtan ültethető. Közép-Európától a Kaukázusig mindenhol honos.



2021.05.28.
A Rosuláriák a kövirózsák és a mongolkőrózsák közeli rokona. Az említett két rokon nemzettségtől annyiban térnek el, hogy viszonylag védettebb kiültetést igényelnek,  de cserébe gyorsabban képesek szép, tömött párnákat képezni. A képen a Rosularia rechingeri (Chaloupkaea rechingeri) faj látható, ami Törökországban és Irakban honos.



Az előbbi faj közeli rokona a Rosularia pallida (Chaloupkaea azoon), ami szintén Törökországban és Irakban honos.  



2021.06.01.
A Saxifraga longifolia immár teljes virágzásban.



Egy hibrid szappanfű, a Saponaria x olivana. Igen alacsony és látványos sziklakerti évelő.



Az ernyős gyapjaskeserűfű (Eriogonum umbellatum) Észak-Amerika nyugati partvidékén honos növény. Virágzáskor 20-25 cm magasságot ér el.



Az egyik legszebb varjúháj a Sedum pilosum (iráni varjúháj). Sajnos csak kétéves növény, így ha nem sikerül termékeny magot fogni róla, akkor egy-kettőre eltűnik a kertből. Törökországban, Iránban és a Kaukázusban honos. A háttérben az Arenaria aretoides látható amely szintén a Kaukázusban és Iránban él. Ez utóbbi egy rendkívül kompakt, igen lassan növekvő párnát képez. Sajnos csak elvétve virágzik.



Az alábbi képen ismét egy szappanvirág, a Saponaria pulvinalis látható. A virágai alapján nem annyira látványos, mint a fentebb bemutatott másik szappanfű, de attól sokkal strapabíróbb, illetve a rengeteg kis virág is szép színfoltot ad a kertben. Magról könnyen szaporítja magát. (Törökországban honos?)



2021.06.19.
Az egyik legszokatlanabb megjelenésű alpesi növény a Physoplexis comosa (sziklai varjúköröm). Némi védelmet igényel a nyári száraz forróság ellen. Ha ezt tudjuk biztosítani, akkor több éven át megtartható. A kertbe nem mertem kiültetni, így inkább cserépben tartom.



Egy igazi miniatűr sziklakerti évelő a Phemeranthus brevicaulis. Észak-Amerika alábbi államaiban honos: Texas, Arizona, New-Mexico. A növény maga 1-2 cm magas. A napsütésben nyíló virágok átmérője kb. 2 cm. Magról jól szaporítható, de lassú növekedésű.



2021.06.21.
A varjúhájak fő virágzási ideje a június. A képen a cserépben tartott gyűjtemény egy része látható.



2021.07.04.-09.
A fentebb bemutatott fehér virágú boroszlán (Daphne oleoides) júliusban hozza piros terméseit. Az elszórt magokból a következő évben fejlődnek ki a magoncok.



2-3 évet megélő, kissé kúszó virág az Asarina procumbens. Spanyolországban és Franciaországban honos. Magról jól szaporodik.



A nálunk is megtalálható sárga hagyma (Allium flavum) alacsony termetű változata. Virágzáskor a 20-30 cm-es magasságot éri el. Mivel nyár közepén hozza a virágait, amikor a legtöbb sziklakerti évelő már túl van a virágzáson, így érdemes a kertbe kiültetni. Mivel hagymás növény, így jól tűri a szárazságot.



2021.09.11.
A következő képeken néhány mongolkőrózsát mutatok be. Az ide tartozó fajok egy része a nyár végére már túl van a virágzáson (pl. az Orostachys spinosa változatai), míg másoknál csak ilyenkor indul be a folyamat (pl. Orostachys japonica, O. iwarenge).

Orostachys spinosa ex Novosibirsk:


Orostachys usubenirenge:
 

Orostachys shirayukirenge: 


Orostachys spinosa Datta Village:


Orostachys boehmeri:



A nyáron virágzó és emiatt "széteső" varjúhájak szeptember közepére, végére kezdik visszanyerni kompakt formájukat. A lentebb bemutatott Sedum "Green Chine" azért jó választás, mivel ez a változat még a virágzás során is megőrzi az eredeti formáját.



2021.09.18.
Viszonylag ritka alpesi növény hazánkban az Új-Zélandról származó Ozothamnus selago (pikkelyes törpegyopár). Megfelelő védelem mellett több éven keresztül megtartható. Én cserépben nevelem.



Az őszi sáfrányok mellett a ciklámen virágok megjelenése is a kerti szezon közelgő végét jelzi. 



Köszönöm az érdeklődést!

Felhasznált irodalom:
https://www.ipni.org/
http://www.theplantlist.org/
























































4 megjegyzés:

  1. Fantasztikus kerti kalendárium, öröm volt végignézni!

    VálaszTörlés
  2. Külön köszönet a részletes szöveges leírásokért, a tartási tanácsok, tapasztalatok megírásáért. Mindannyian ismerjük a mondást, mely szerint egy kép többet mond ezer szónál. Ebben nyilván van is igazság, de még inkább igaz, hogy számtalan esetben a képek a hozzájuk fűzött magyarázattal együtt érvényesülnek igazán. Kiváló példa erre ez az írás: az igényes képek és a szöveg remekül kiegészítik egymást. Remélem, lesz folytatás!

    VálaszTörlés
  3. Szívből gratulálok, Pali, nagyon szépek. Józsi már elmondta a többit, én is ugyanazt gondolom.

    VálaszTörlés