Csapody Kör logo

Marokkói margaréta

Szerző: Szlamka József, megjelent: 2021 május 07., utolsó módosítás:

A marokkói margaréta (angolul: Moroccan daisy) fajok, ahogy a nevük is sugallja, Észak-Afrikából, Algéria és Marokkó hegyvidéki területeiről, legfőképpen az Atlasz-hegységből származnak.

Rhodanthemum catananche, Jebel Ouka, Magas-Atlasz, Marokkó (A kép forrása: West African plants - A Photo Guide. www.westafricanplants.senckenberg.de)

 A nemzetség tudományos neve Rhodanthemum, amely rendszertanilag az őszirózsafélék vagy fészkesek (Asteraceae) családjának tagja. A növényrendszertan folyamatosan fejlődő tudomány, az újabb felfedezések, kutatási eredmények vagy genetikai vizsgálatok eredményeképp gyakoriak a változások. A Rhodanthemum nemzetség fajainak rendszertana is sokat változott az első leírásuk óta. Jelenleg 15 fajt különítenek el. Mindegyikük sziklás, kitett helyen élő, fásodó szárú, szürkés-kékes lombozatú törpecserje, dekoratív margaréta-virágokkal. Egzotikus megjelenésük, szépségük miatt több fajukat is tartják dísznövényként.

Magyarországon kevéssé ismertek, a kertészetek, árudák kínálatában nem szerepelnek.

Az itt bemutatni kívánt növény is ebbe a nemzetségbe tartozik. A következő fejezetből kiderül, miért nem tudom a nevén nevezni.


Egy kis zsörtölődő kitérő

Hosszan lehetne – és talán érdemes is volna – morgolódni azon, miért van az, hogy számos különleges dísznövényhez csak barkácsáruházak vagy hipermarketek kertészeti részlegein lehet hozzájutni, nem pedig ritkaságokra specializálódott kertészetekben vagy árudákban. A füstölgés pedig rögtön folytatható volna azzal, hogy mindez ráadásul csak azon avatott, vájtfülű növénybarátok által kiaknázható lehetőség, akik ránézésre felismerik az adott növényt. Az esetek nagy részében ugyanis nevük, jelcédulájuk nincs a kínált növényeknek. Vagy ha van is, akkor azon gyakran olyasmi áll, hogy "Akciós évelő", "Sziklakerti mix" vagy "Virágzó dísznövény (14)", ahol a 14 a cserép átmérőjét jelenti. Mivel ez a módi általánosan elterjedt, nemcsak a hipermarketek vagy barkácsáruházak kertészeti részlegein, de a nagy, ismert, "jó nevű" kertészeti árudákban is, nem tudok mást gondolni, mint azt, hogy a kertészeti piac mérvadó szereplőinek és döntéshozóinak egyöntetű véleménye az, hogy az eladott növények elnevezése egy érdektelen és szükségtelen információ a vásárlók számára.

Ezt a témát érdemes volna tovább boncolgatni, nagy valószínűséggel egy külön bejegyzést szentelek majd neki. Most viszont, térjünk vissza a bemutatandó marokkói margarétámra!

Egy évvel ezelőtt egy barkácsáruház kertészeti részlegén fedeztem fel, ahol "természetesen" név nélkül kínálták a gyönyörű, teljes virágzásban levő példányait. Annyira dúsan virágoztak, hogy az már szinte természetellenesnek hatott, és azt gondolom, hogy a természetben, illetve kerti körülmények között ilyen mértékű virágzásra nem volnának képesek. A marketing cél természetesen bejött, vitték a népek, mint a cukrot. A legtöbb vásárlónak nyilván fogalma sem volt arról, mit vásárol, sokan talán azt sem tudták, kerti vagy szobanövényt vesznek. Ahogy sok más dísznövény esetében is lenni szokott, vélhetően itt is az történt, hogy a hazavitt növények jó része  pár hétig, esetleg pár hónapig tartó senyvedés és fokozatos leépülés után elpusztult, vagy legalábbis annyira megcsúnyult, hogy kidobásra ítéltetett. A termesztői és értékesítési lánc tagjainak nyilván ez is a célja: "egyszer használatos", eldobható, mielőbb újabbra cserélendő konzumportékává silányítani a növényeket.

Azon szerencsések viszont, akik tudták, mit vesznek, egy igazi különlegességhez jutottak hozzá.

 

Tartás, tapasztalatok

Észak-Afrika magashegységeiben, napsütötte hegyoldalakon, sziklarepedésekben élő szárazságtűrő növényekről van szó. Ennek figyelembe vételével tűző napra, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni őket. Ha mindezt még azzal is fokozni tudjuk, hogy egy délies kitettségű lejtőn, rézsűben vagy sziklakertben találunk nekik helyet, biztosan jól fogják magukat érezni. Magashegyi származásuk révén a téli fagyok nem károsítják őket, ám nagy ellenségük a pangó víz, különösen télen. Ezért különösen ügyeljünk arra, hogy úgy alakítsuk ki a helyüket, hogy az olvadó hó vize elfolyjon onnan, semmiképpen se alakuljon ki tócsa a tövük körül.

Talajjal szemben támasztott igényükről (pl. talaj típusa, pH-ja, stb.) nem találtam információt. Saját tapasztalatom, hogy a kertünk erősen meszes, barna homoktalajában jól fejlődik.

Késő tavasszal, illetve nyár elején virágoznak. Külföldi leírásokban több helyütt is említik, hogy nyár végén és ősszel egészen a fagyokig hajlamosak újból virágozni. Ennek elősegítésére ajánlják, hogy a nyáron elvirágzott hajtásokat érdemes óvatosan visszavágni.

Lehetséges kártevőként a levéltetveket említi a szakirodalom. Az elmúlt két évben nálam nem fordult elő ilyen kártétel. Szomorú tapasztalatom volt viszont a csigákkal. 2020 májusában a frissen megvásárolt növényt ideiglenesen egy ládában helyeztem el, más kiültetésre váró konténeres növények mellé. Miközben a környező többi konténeres növényre ügyet sem vetettek, a marokkói margarétát egy-két nap alatt szinte tövig lerágták a csigák. A látvány sokkoló volt, az árudában még virágokkal borított csodából mindössze pár centis csonk maradt. Gyorsan kiültettem egy megfelelőnek ítélt helyre, és szerencsére ott azóta elkerülték a csigák. Még azon a nyáron sok új hajtást hozott, majd az első télen károsodás nélkül áttelelt (a kertünkben -12 fok volt a minimum). 2021 tavaszán szépen hajtani kezdett, majd megjelentek a bimbók, és április végén kezdett virágozni.

2021. április 21.: Nyílásra készülődő bimbók

 

2021. május 7.: Látványos virágzás


 A virágzás heteken át tartott, és nagyon látványos volt. 2021 késő őszén ismét bimbókezdemények jelentek meg a növényen, de nem nyíltak ki. Azt gondoltam, ezek csúnyán le fognak fagyni télen, de nem így történt! A bimbós hajtások egytől egyig károsodás nélkül átvészelték a 2021/22-es telet (a kertünkben -11 fokos minimummal), majd a márciusi fagyokat is (március 13-án -8,4 fok volt), és március végén kinyíltak az első virágok.

2022. március 30.: Kinyíltak az épségben áttelelt bimbók

A téli hidegen kívül még egy súlyos támadást túlélt a növényem. 2022 januárjában, a legfagyosabb napok idején a kutyánk éppen a marokkói margarétám helyét találta a legalkalmasabbnak arra, hogy elásson oda egy csontot. Hatalmas gödröt kapart a növény tövébe, rengeteg gyökeret eltépve félig kiásta azt, és az ágaiból is rengeteget letört. Elszomorító látvány volt. A törött ágakat és gyökereket az ép részekig visszametszettem, a lyukat betemettem, és kövekkel körbebástyáztam a növényt. A sérülés mértéke komolyan aggasztó volt, de mostanra biztosan látszik, hogy a növény ezt is kiheverte. Március végén a nem sérült ágrészek tele vannak bimbóval, és az első virágok ki is nyíltak, a visszavágott ágakon pedig rengeteg friss rügy látszik.
 
2022. március 30.: Friss hajtáskezdemények a kutyatámadás miatt visszavágott ágakon



Ezek a tapasztalatok azért fontosak és tanulságosak, mert rácáfolnak arra a vélekedésre, amely észak-afrikai származásuk miatt kényes, fagyérzékeny, nehezen megtartható növényeknek tekinti e nemzetség tagjait.

A kertészeti termesztésben a két legelterjedtebb faj a Rhodanthemum hosmariense és a Rhodanthemum catananche. Kinézete alapján azt gyanítom, hogy az általam vásárolt növény Rhodanthemum hosmariense lehet.

Dekoratív kékes-szürke lombozatuknak és egzotikus törpecserje megjelenésüknek köszönhetően a marokkói margaréta fajok azok közé a dísznövények közé tartoznak, amelyek nemcsak a virágzásuk idején, hanem egész évben mutatósak. Az eddigi kedvező tartási tapasztalatok birtokában bátran ajánlom a kipróbálásukat minden vállalkozó szellemű növénybarátnak!

Az egyes fajok is nagy változékonyságot mutatnak a lombozat illetve a virág színében, méretében. A kertészeti termesztésben több különlegesen szép formát is szelektáltak, melyek hangzatos kultivár neveket kaptak, például: 'African Eyes', 'Casablanca', 'Tizi nTest'. Internetes kereséssel ezek külföldi kertészetek kínálatában megtalálhatók.

Az alábbiakban bemutatok néhány, a Wikimedia Commons-ról származó termőhelyi képet. Ezek jól példázzák a nemzetség, illetve az egyes fajok változatosságát, továbbá elleshetjük róluk az élőhelyi viszonyokat, és ötleteket  nyerhetünk, milyen körülményeket kellene biztosítanunk számukra a kerti elhelyezés során.

Rhodanthemum catananche, Magas-Atlasz, Marokkó, 2013. április 30. (A kép forrása: commons.wikimedia.org)

Rhodanthemum catananche, Magas-Atlasz, Marokkó, 2013. április 30. (A kép forrása: commons.wikimedia.org)

Rhodanthemum gayanum, Magas-Atlasz, Marokkó, 2013. április 30. (A kép forrása: commons.wikimedia.org)

 

Remélem, ezzel az írással sikerült kedvet csinálni ezekhez a különleges és szépséges növényekhez. Nem könnyű hozzájuk jutni, de szárazság- és fagytűrésük, és nem utolsó sorban csodás szépségük miatt érdemes vadászni rájuk!



További információ

African Plants - A photo guide - species list

FLORE DU MAROC - Rhodanthemum catananche

 

 

3 megjegyzés:

  1. Kedves Józsi örömmel olvastam a sikeres tartásról és a növénycsoportról.
    Madeirán én is megcsodáltam ezeket a félfás krizantémokat, de annyira speciális az élőhelyük, illetve a sziget klímája, hogy nem is gondoltam a tartásukra. Valószínűleg az afrikaiak jobban tarthatók, de tartós -8 Celsius-fok alatt ők is veszélybe kerülnek.
    Madeirán nem ez a helyzet, ott alkalmilag lehet -5, de csak ideig-óráig, mint ahogy tartósan 30 fok felet sem, legfeljebb a délre néző tengerparti rész sötét szikláinál. Ugyanakkor meg nem dughatod árnyékba a meleg elől, mert többnyire teljes fény kell nekik ... Rendszeres csapadék kell, de az folyjon is le. Na ezek nálunk nem biztosíthatók. Szóval igen nehéz csoportot választottál - gratulálok. Anti

    VálaszTörlés
  2. Kedves Józsi !
    -kisebb megszakitásokkal 14 éves korom óta piacozom--a "hőskor " idején kertésztanuló voltam--ekkoriban még sorbanállás volt a Rottenbiller utcában , ha megjött az import virághagyma--a virágpiac most nehéz helyzetben van--a vásárlók többsége nem ismeri a növényeket--az amemerikai Aden már évekkel ezelőtt panaszkodott a kertészkedők számának csökkenése miatt---hozzánk is elért ez a helyzet---Gratulálok a cikkedhez István

    VálaszTörlés
  3. Kedves Józsi!
    Érdeklődéssel olvastam tanulságos bejegyzésedet. Nem tudom, a kertészeti árudákban vajon miért nem lehet ilyen növényeket kapni. Végülis az áruházak is kertészetektől vásárolnak. Mindenesetre a tájékoztatás, amit egy-egy növény mellé adnak, elég sablonos. A virágok kedvelőit sok kudarc éri emiatt. A növénykiállításokon legalább lehet kérdezősködni, de az ilyen leírások a legjobbak, mert kedvet csinálnak ahhoz, hogy jobban figyeljünk egy faj igényeire már a telepítéskor.
    Köszönjük érdekes cikkedet! Zsófi

    VálaszTörlés